Svar på frågor kring ekonomi del 1

 

Hej!

 

Så kul med massa frågor kring ekonomi och jag ska göra mitt bästa för att ge er råd och hur jag/vi har det!

 

Hur mycket sparar och du i % varje månad , gärna hur mycket går på mat , boende etc.

Svar: Just nu är jag mammaledig och får mammapeng på ca 12000 – 16.000kr efter skatt varje månad jag tar inte ut full föräldrapeng. På detta kan jag inte spara någonting nästan. När jag jobbade och hade min normala lön så kunde jag spara minst 10.000 – 15.000 kr i månaden. Mat är är en dyr post hos oss, jag älskar att köpa ekologiskt och fyller gärna kylen med nyttigheter,  så jag gissar på runt 4-6000 kr i månaden. Boende så ligger vi på under 10.000 kr i månaden. Så fasta kostnader för mig varje månad är avgift och lån med amortering. Då ligger jag på runt 8.000 kr. Sen har vi Netflix och precis alla streamingtjänster som finns haha. Bredband finns i avgiften och elen är någon hundralapp.

 

Vad är dina bästa spartips :)?

Jag tycker det finns riktigt jäkla bra appar för detta just nu och jag har använt en app sedan ett par veckor tillbaka och den heter Lunar way jag är en av de första som fått testa appen och den kommer snart att lanseras i Sverige. Den hjälper mig hålla koll på mina utgifter och där sätter jag upp speciella mål. Just nu har jag en resa som jag sparar till och varje månad ser jag hur mycket jag sparar och kan sätta av pengar. SÅ smart! Jag kan säga till när den kommer! Innan dess så förde jag över x antal kr så fort jag fick min lön till ett sparkonto och låtsades att de inte fanns.

Men jag skulle vilja be dig att sätta upp till VAD du sparar till, skriv ut en bild på det och sätt det på din kyl eller någonstans du kan se den varje dag, det kommer motivera dig att börja spara och tänka smartare med dina pengar. Om det så bara är ett par hundralappar så GÖR DET.

 

Hur blir man framgångsrik inom interior design? Och hur börjar man ?

Svar: Vad är framgång för dig? Är det att kunna jobba med inredning och ha det som jobb? Eller är det att driva eget ? Jag skulle vilja ge rådet att börja från botten, börja jobba på en inredningsbyrå eller butik som inspirerar dig och som erbjuder styling i sina tjänster. Då får du grunläggande kunskap. Därefter kan du ta kurser online kring hur du ska tänka kring färger mm. Sen ska du brinna för det och kämpa då kommer du bli framgångsrik!

 

Du är otroligt inspirerande. Vad är ditt bästa tips för att starta ett eget bolag.

Svar: Investera i att få hjälp från en revisor som hjälper dig göra smarta val för ditt bolag och lär dig hur du smartast nyttjar Sveriges regler och lagar. Jag skulle rekommendera att starta AB och inte ta ut lön utan bygga upp ett kapital och återinvestera pengarna i bolaget. Under tiden kan du ha ett vanligt jobb och när ditt bolag är på fötterna och du kan börja ta ut lön så kan du satsa hundra procent och inte oroa dig över att inte kunna betala dina räkningar!

 

Vad tror du om bostadspriserna i framtiden? Fortsätter priserna öka över tid eller har vi nått toppen?

Svar: Med tanken på vad jag ser som fastighetsmäklare så tror jag att priserna kommer gå ner i Stockholm. Amorteringskravet tillsammans med att du får låna 4,5 ggr din årsinkomst innan du måste amortera väldigt mycket mer än tidigare och ha en kontantinsats på 15 % så ser jag inte hur nya ska kunna komma in på bostadsmarknaden eller att folk kommer kunna flytta till större när deras bostäder sjunkit i pris och eventuell handpenning inte finns för nästa boende. Föräldrar kan inte gå in i borgen längre utan måste ta lån, risken finns att de redan har lån och nekas av banken pga den nya regeln.

 

Är du ekonomisk och sparsam?

Svar: Ja, jag tänker väldigt mycket på framtiden men för bara fyra år sedan så tänkte jag knappt och slösade alldeles för mycket pengar. Jag är glad över det för jag reste och njöt då och har minen för livet. Nu har jag ett sundare tänk kring pengar och har en buffert och sparande.

 

Vad tycker du om uppdragsutbuildning för att bli mäklare?

Svar: Underbart att slippa vara låst av att man ska ha bra betyg från gymnasiet så man ändå kan följa sin dröm!

 

Hur fördelar ni ekonomin hemma? Delar ni på allt ”rätt av”

Svar: Ja det gör vi , ibland handlar jag och ibland min kille så det jämnar ut sig säkert 🙂 Middagar när vi är ute betalar alltid min kille nästan 🙂 Gullig grej och kanske har med manligheten att göra haha. Men hemma så är det 50/50 för vi äger halva var 🙂

 

Hur många inkomstkällor har du? Och hur fördelar du dessa?

Svar: Jag får in pengar till mitt AB via mina sociala kanaler samt hotellverksamhet. Där tar jag inte ut någon lön utan låter allt ligga i bolaget. Jag får just nu mammapeng. Annars har jag inkomst från mitt jobb som fastighetsmäklare.

 

Ditt bästa ekonomiska tips?!

Svar: Som jag skrev tidigare så sätt upp klara mål vad du sparar till så blir det enklare att spara. Försök att minimera små utgifter som take away kaffe, onödiga inköp – ta ut ett kontoutdrag på de senaste tre månaderna och markera dessa utgifter och räkna på hur mycket det blir så lovar jag att du blir motiverad att inte gå och småshoppa!

 

 

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Ska ni dela lika på föräldraledigheten? Tänk på att dela på ditt inkomstbortfall annars om du ska vara FL mer.

  Ingela 2018-12-17 21:20:40
  Svara
 • Såg frågan om uppdragsutbildning till mäklare, OM du vet, så får du gärna skriva mer om hur det fungerar. För om jag förstått det rätt så är det en förmån och ska förmånsbeskattas och kan bli rätt dyrt för den som tar uppdragsutbildningen. Vet du hur det funkar så får du gärna skriva mer om det ?

  Anna 2018-12-05 09:13:12
  Svara
 • Oj hur tänkte du nu? Du får inte jobba och ta föräldrapeng samtidigt. Även om du inte tar ut lön för det jobb du gör i dina sociala kanaler. Du sitter ju och ”ruvar” på pengarna för att ta utdelning sen vilket är olagligt tyvärr. (Olagligt att jobba samtidigt som du tar föräldrapenning alltså).

  Michaela 2018-12-04 21:48:40
  Svara
  • Svar på Michaelas kommentar.

   Så jag är inte 100% mammaledig och tar inte ut peng för det heller, jag har olika för olika månader. Som mest får jag ut 16.000kr och som minst runt 12.000kr jag tror försäkringskassan har full koll 🙂

   jannikeebbing 2018-12-04 22:04:02
   Svara
  • Svar på Michaelas kommentar.

   Ja, föräldrapenningen kan betalas ut som hel (100 procent), tre fjärdedels (75 procent), halv (50 procent), en fjärdedels (25 procent) eller en åttondels ersättning (12,5 procent). Men du kan inte välja att ta ut föräldrapenning i någon annan omfattning än just dessa.

   Det betyder att du till exempel kan jobba 50 procent och ta ut föräldrapenning på 50 procent. Däremot kan du inte jobba 80 procent och ta ut föräldrapenning med 20 procent.

   jannikeebbing 2018-12-04 22:02:20
   Svara
   • Svar på jannikeebbings kommentar.

    Hej!

    Kan man inte jobba 80% och ta ut FP 20%? Gäller det bara under barnets första år? Jag har nämligen börjat jobba efter min föräldraledighet nu och jobbar 87,5%. När jag pratade med Försäkringskassan om min SGI så sa dom att jag kunde säkra upp den med Föräldradagar så det totalt blir 100%. Dvs 12,5% föräldraledighet i månaden. Men det kanske inte stämmer? Gud, blev osäker på om den info jag fattat det som ör fel.

    Victoria Malmgren 2018-12-05 13:07:12
    Svara
 • Du skriver lite fel ang regler kring belåning, det är inte max 4,5 x din årslön utan du kan belåna mer. Däremot behöver du då amortera 1 % extra enligt krav. Så om du belånar 85 % och har en skuldkvot på över 4,5 så har du 3 % amorteringskrav. 🙂

  Julia 2018-12-04 21:43:33
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Precis som jag skrev så blir amorteringen högre efter 4,5 ggr din årsinkomst men jag skrev inte ut % som du!

   jannikeebbing 2018-12-04 22:05:00
   Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!