Oliver 1 månad

 

Hej fina ni,

 

 

Jag kan knappt förstå det, nu är han 1 månad gammal och tiden verkligen springer iväg, vi/jag börjar lära känna honom mer och mer för varje dag, jag blir bättre på att läsa hans signaler och vet vad som är fel (oftast) om han gråter. Jag tänkte berätta lite hur jag har upplevt de första fyra veckorna som mamma och hur jag har haft det de första veckorna.

 

Vecka 1

Vi var tvungna att stanna på BB i två dagar för att Oliver kom med sugklocka och man måste kolla så allt är okej med honom innan man åker hem, jag är väldigt glad över att vi stannade två dagar ( jag ville hem efter en dag ) då jag blödde mycket och det var skönt att ha tillgång till dusch i samma rum och allt skydd i sängen samt nättrosorna ( de berömda ) haha jag förstår nu vad alla menar med dessa trosor , jag använde inte ens de jag köpt med mig förutom när vi skulle hem. Köp stora trosor kan jag ge rådet om 🙂 Jag var nog inte riktigt beredd på hur ont jag skulle ha efter med alla stygn och så mycket blödningar samt sammandragningar i livmodern när jag ammade.

Oliver var snäll och sov mestadels, det  var ju traumatiskt även för honom att komma till världen. Vi hade med oss dator och kollade filmer och åt godis dessa två dagar. Jag ammade och mitt råd till de som vill amma – lär er liggandes amning – gå inte därifrån för ens ni kan det och fått hjälp!
Detta är magiskt, jag kan ligga ner och på nätterna slipper jag böka med att sätta mig upp och det är mysigt att ligga kropp mot kropp med bebisen!

När vi kom hem var det en helt underbar känsla, F åkte till matbutiken och köpte allt gott i charken och ostar som jag inte fått äta!

 

 

Oliver sov, åt och bajsa haha. Första veckan gjorde brösten extremt ont, de var svullna och bröstvårtorna höll på att dö – men det går över!!! Jag vilade den ena bröstvårtan och använde bröstvårtsskydd en dag sen var den läkt! STÅ UT om ni vill amma för nu känns det ingenting när han ammar. Man liksom härdar ut bröstvårtan, jag grät så ont det gjorde dessa dagar och tänkte flera gånger att jag ville sluta.

Men som på en dag så gick svullnaden ner och brösten blev lite mindre gigantiska. Oliver sov runt 20 timmar per dygn och åt mest på nätterna – kanske 5-6 gånger. Han sov i vår säng och vi försökte flytta honom till hans nest men då blev han ledsen så han fick sova nära mig – min sömn var katastrof men man får någon slags övernaturlig energi så man klarar lite sömn.

Hemma hade jag fortfarande otroligt ont och fick ta värktabletter varje dag. På dag 6 minskade blödningen rejält och blev mer hanterbar. Vi gjorde vår första barnvagnstur i slutet på veckan, väldigt kort 🙂

Hormonerna på mig var extrema – jag grät för att jag älskade mina killar så otroligt mycket och var rädd att något skulle hända min kille så fort han gick utanför dörren och jag fick dödsångest, inte haft det sen jag var i 20-års åldern och hade panik över att jag skulle dö…. jättekonstigt. Baby blues kallas det man får efter ett par dagar och det kom ofta i samband med att jag ammade.

 

Vecka 2

Vi hade planerat att åka till Skåne och jag var extremt nervös över hur det skulle gå i med att han var så liten – vi googlade en massa om hur långt de fick åka och barnmorskan sa med flera stopp för att sträcka ut så var det inga problem. Jag var så nervös över att han skulle skrika och nojjade otroligt över detta. Vi testade flaska och Oliver åt galant ur den vilket underlättade en hel del då jag hade lite ensamtid för första gången denna vecka – jag fixade fransarna och var borta ca 2 timmar. Det gick hur bra som helst.

Vi åkte på mindre bilturer till Frans familj och släkt för att se hur han reagerade, det var i denna vecka som Oliver började skrika ganska mycket om han var hungrig – även om han fick bröst så skrek han – det enda som funkade var att ha honom nära och prata lugnt. Detta var så himla nytt för mig att han skrek och att jag inte kunde trösta med mitt bröst – sjukt jobbigt. Men lärorikt hur jag skulle hantera det. Han började få mer vilja denna vecka.

 

 

Vi gjorde vårt första restaurangbesök som gick väldigt bra ( och första långa turen i vagnen ) han älskar sin vagn och somnar nästan direkt, jag hade dock panik. För jag visste att när han vaknar så kommer han vilja amma och vi skulle vara på en restaurang utomhus. När han vaknade och skrek otroligt så fick jag panik över att amma offentligt så jag satte mig på en kokhet toalett och ammade – det var hemskt. Jag var nära till tårar efter 15 min på toaletten och gick ut till min kille och sa att vi var tvungna att gå – vi gick längst med vattnet och hittade en bänk där jag grät och tyckte jag var sämst. Världens finaste stöd till kille som gav mig en massa pussar och pepp så där satt vi i solnedgången och ammade. Jag lovade mig själv att bli bekväm med att amma offentligt.

 

 

Vecka 3

Vi befann oss nu i Skåne hos mina föräldrar där vi bodde i deras svala källare och jag är SÅ glad över att vi åkte, min mamma och pappa var fantastiska och det var så himla skönt att bli omhändertagna med frukost och massa avlastning med Oliver. Mamma visade så otroligt många knep på amning, rutiner för honom och förklarade väldigt mycket vad som hände. Jag fick lite panik över att det kändes som jag ammade konstant och hon förklarade att bebisar lägger ”beställningar” en dag så behöver han amma otroligt mycket för att mina bröst ska producera mer mjölk till dagen efter – samt att mjölken försvinner efter 20 min i deras magar. Mamma hade så rätt, ungefär var tredje dag var han ”jobbig” och ville amma hela tiden – detta gjorde det enklare för mig att förstå då!

 

Det var även här Olivers ”vargtimme” som vi kallar det började. Varje kväll vid 22 så bara skrek han, ingen mat ville han ha och blöjan var torr. Samma tid som han höll på att stöka i magen. Här fick vi också en massa hjälp av mamma som sa att vi skulle börja med rutiner vid just denna tidpunkt för att få bort den. Det var skönt att vi kunde turas om att gå med honom när han skrek med!

 

 

Vi gjorde inte så mycket veckan vi var där utan gick ut och åt de tider vi visste han sov länge och undvek de tider vi visste han ville ammas mycket – så himla skönt att se att Oliver fick rutiner med, han sov väldigt länge mitt på dagen och på nätterna vaknade han 1-2 gånger för att äta! Så han åt lite mindre på nätterna än innan.

 

 

Vi var ute och åt med vänner och jag hade pumpat för att slippa amma offentligt men han åt upp allt haha så jag satte mig inne på hotellet för att amma, sakta men säkert blev det bättre och bättre och till slut ammade jag med en poncho på ett cafe!!! HURRA

 

 

Denna vecka blev Oliver mer vaken och vi köpte hans babygym som han älskar, vi började spela klassisk musik för honom också och han ville ligga i gymmet i 10-20 min både på mage och rygg sen skrek han att han ville ha närhet haha. Men en stor förändring denna vecka med öppna ögon och han började verkligen känna igen mig och min röst – MAT tänkte han nog 😉

 

 

Vecka 4

Detta är så kul hur mer alert han är, nu har han ordentlig ögonkontakt och är mer stabil i nacken. Han är mer vaken nu men håller kvar sina rutiner om hur länge han sover och äter. Vissa nätter sover han jättebra och flera timmar men ibland vaknar han var 2:e timme och äter lite, så där ser jag ingen logik alls haha. Han är mer vaken och vill gärna vara buren då, han kan ligga själv i kanske 5-10 minuter sen vill han vara nära 🙂

Det blir verkligen bara roligare och roligare. Nu gör amningen inte alls ont och jag pumpar när han sover 3-5 timmar mitt på dagen för att mina bröst håller på att sprängas haha. Han tar napp väldigt bra och kan byta från flaska till bröst direkt utan att bli förvirrad. Han har fortfarande ”vargtimme” men det är så himla mycket bättre och jag ska berätta vad vi gjort för att minska på denna jobbiga tid!

 

 

Så himla kul att få klä honom i lite kläder nu!

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Hej jannike var redo för lite magont nu tills han blir 3 månader gammal sedan avtar de och blir lättare de med 🙂 Min bebis brukar skrika och gråta vid den åldern förstod inte var de va med honom förrän senare kände igen hur han skrek och grät 🙁 han är ljuvlig de kommer bara bli roligare och roligare helt underbart att vara mamma! Lycka till med allt framöver med bebis!

  Nora 2018-08-15 02:04:00
  Svara
  • Svar på Noras kommentar.

   Tack snälla, ja nu utvecklas alla organ mm och tarmarna? Får försöka hålla koll på hans skrik och gråt – kram till dig

   jannikeebbing 2018-08-15 03:42:03
   Svara
 • Haha jag skrattar pga igenkänning ang offentlig amning! Idag är min bebis 2 månader och nu är det helt naturligt att sätta mig nästintill vart som helst och amma. Men i början var jag precis som du, obekväm och alla promenader var planerade så jag alltid hade någon stor park eller gräsyta i närheten för att snabbt kunna sätta mig ner utan en massa folk nära. Äta på restaurang dröjde ett bra tag, vad skulle hända om hon blev hungrig liksom?! 😉 Nu har vi precis börjat med flaska och den finns alltid redo men så småningom kanske inte den heller alltid behöver vara laddad. Visst är det väl häftigt hur man växer i sin roll som nybliven förälder. All lycka till dig!

  Ida 2018-08-14 17:24:59
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   SÅ jäkla häftigt hur man faktiskt kommer in i rollen snabbt, en sån otrolig förändring som ändå känns fullt normal – hoppas verkligen jag blir mer bekväm! KRAM

   jannikeebbing 2018-08-15 03:43:21
   Svara
 • Hej,

  Glöm inte bort att dela med dig om hur ni gjort för att göra ”vargtimmen” lättare! Behöver alla tips 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Sandra

  Sandra Andersson 2018-08-14 09:59:16
  Svara
 • Hej! Var är din gröna fina kofta ifrån?

  E 2018-08-14 09:11:47
  Svara
 • Härligt med Linda som verkligen kan det här med spädbarn, du har ju bästa barnmorskan att rådfråga ?

  Åsa 2018-08-14 08:16:32
  Svara
 • Hej Jannike! Kul att läsa om er första tid som föräldrar till Oliver. Jag är själv gravid i vecka 34 och väntar en son (första barnet). Det måste vara tryggt att ha en mamma som är barnmorska nu när du själv är nybliven mamma. Din mamma verkar förövrigt vara en rolig och störtskön person.

  Tack för en inspirerande blogg!

  Daniella 2018-08-13 20:19:41
  Svara
  • Svar på Daniellas kommentar.

   Hej, så himla tryggt har det varit, kunnat fråga om allt hela tiden! Hon är otroligt rolig och kärleksfull mamma! GRATTIS till att du snart ska vara med om det mest fantastiska någonsin – kram

   jannikeebbing 2018-08-15 03:50:10
   Svara
 • Tack för att du delar med dig och är så öppen <3 Allt från första tiden på BB fram tills nu, det uppskattas verkligen då jag själv är gravid i v.26. Kommer du skriva någon förlossningsberättelse? Hittade till din blogg i Maj och bara älskar alla tips och att du är genuin!

  Sen tänkte jag passa på och fråga dig hur du trivs med din Silver Cross Wave? Står lite kluven mellan den och Bugaboo Buffalo, hur kommer det sig att valet hamna på Silver Cross? (Den är så förbannad snygg) Tycker du den är tung att bära upp i bilen själv och så?

  Maria 2018-08-13 20:16:17
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Jag kommer skriva den, älskade att läsa andras!!!! Grattis till dig, du anar inte vilken kärlek som väntar!!!
   Jag trivs jättebra med barnvagnen föll också för att den är så sjukt snygg!! Den är tung men inga problem, du blir stark som mamma haha

   jannikeebbing 2018-08-15 03:51:59
   Svara

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!