Stuckatur hemma

I samarbete med D-cor

Hej babes,


Alltså guuud vad jag är nöjd med min stuckatur från D-cor– hade bästa hantverkarna här hemma idag och de fixade allt på bara ett par timmar. Så enkla och duktiga att ha att göra med. Vi satte stuckatur i vardagsrummet i taket och på väggarna som jag gjort i den andra lägenheten och huset! Blev verkligen så där som jag hoppades på.


Nu väntar vi på en kille som ska göra industriväggar till sovrummet och ett fönster mot köket.


Jag tänkte visa vilka stuckaturer vi valde och hur man sätter upp dem 🙂


Gör så här!


Tak och väggar skall vara släta, jämna och rena. Stuckaturen bör sättas upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras/ färdigmålas,

Alla taklister & vägglister i Polyuretan (PU) har en fin vit hård yta. Det går bra att skippa målningen om man tycker att listen smälter bra ihop med tak & vägg. Lister i frigolit ska alltid målas, tänk på att det ska vara vattenbaserade färger.

  • Starta i det hörn som ses minst i rummet – för precis som vid tapetsering, Kommer det nästan alltid en avslutning som inte helt kan matchas i mönstret. Från lim-patronen pressas en jämn strimma lim på baksidan av stuckaturen. Det skall vara på de ytor som kommer att röra vägg och tak. Det är allra lättast att vara två vid uppsättningen, men när det handlar om kortare längder går det fint men en.
  • Pressa på plats mot vägg/tak. Om det är nödvändigt så sätt dyckerts i, eftersom klistret inte bär så mycket i vått tillstånd. När man pressar mot tak/vägg, kommer förmodligen en del klister att rinna ut. Använd en våt trasa för att få bort det genom att torka längs med stuckaturen. När man gör så här, kommer en stor del av klistret att försvinna in under stuckaturen.
  • Till taklister/lister av Polystyren används latexfog. Till taklister/lister av polyuretan används montagelim. Några PU profiler är mycket glatta på limytorna, i dessa fall kan det vara en god idé att slipa med lite sandpapper, så att klistret ”får fatt”.
  • En bra gerlåda gör uppsättningen betydligt lättare och snabbare. Har du aldrig använt en geringslåda tidigare bör du läsa på lite först. När man börjar såga hörnen så kan man ändå riskera att bitarna ändå inte helt passar samman i slutändan. Detta beror på att de flesta vägghörn faktiskt inte är precis 90 grader. Men oroa dig inte. En gapande spricka stängs med foglim och när det hela är målat, är det inte någon som kan se att där en gång var en liten spricka.
  • När stuckaturen är monterad skall ”sorgkanterna” längs väggen och taket stängas med foglim. Glöm inte att torka bort överskottet genast med en fuktig trasa. Därefter är det bara att måla hela härligheten.
  • När man håller på att montera stuckaturen kan man ibland råka ut för att två stycken inte passar helt samman. Givetvis kan det vara en millimeter fin skillnad i själva materialet, men oftast beror det på att väggen inte är helt rak. Problemet avklaras ganska enkelt genom att man köper små avståndsstycken i plast, som finns att få i varje byggmarknad. Hitta den rätta dimensionen (man köper normalt en kartong där klossarnas tjocklek varierar från 1 till 5 mm) och lägg den under den del som skall lyftas ut från väggen (eller taket). Sätt stift igenom. Akrylfogen kommer sedan att göra detta lilla trolleri osynligt.

    Är man annorlunda händig ska man nog klara av att montera fast taklisterna. Tänk och planera noga innan! Testa med att såga till hörn med geringslådan så att du vet att du gör på rätt sätt. Taklisterna är ganska lätta dock kan längden som oftast är 240cm göra det svårt att få upp det själv så därför rekommenderas det att ni är minst två.


Sjukt viktigt med bra lim så att stuckaturen fastnar, detta lim använde vi ,fogen är till för att fylla ut mellan tak och list!


För att hålla fast stuckaturen så satte vi pelare för att hålla upp samt tejp som höll fast tills limmet torkadeDessa till väggarna är sååå enkla att göra själv, de är redan platta och du behöver en såg samt ett tillbehör (Geringssåg) som gör att du sågar i olika vinklar, den hittade vi på Bauhaus för typ 200 kr, såå braSatte listen i samma linje som dörren
Slutresultatet 🙂


Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer

senaste från Home

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!